.jpeg?ph=7777d40ce2)
Wat is natuurgeneeskunde?
Naast de tegenwoordige geneeskunde (de dokter en het ziekenhuis) is er ook de natuurgeneeskunde, een geneeswijze die al eeuwenlang toegepast wordt.
Deze twee vullen elkaar aan, waar de ene geneeskunst stopt, kan de andere vaak weer verder. Het woord natuurgeneeskunde maakt al duidelijk dat er gewerkt wordt met natuurlijke middelen zoals planten en kruiden, maar ook voeding, massage, beweging, voetreflex en ademhalingstechnieken.
Een lichaam probeert voortdurend in balans te blijven. Ziekte is vaak het gevolg van het negeren van waarschuwingssignalen die het lichaam eerder al gegeven heeft.
De natuurgeneeskunde bekijkt deze signalen, zoekt de achterliggende oorzaak en helpt zo het lichaam en de geest weer in zijn natuurlijke balans te komen. De natuurgeneeskunde bestrijdt dus niet alleen het symptoom (bijv. hoofdpijn, buikpijn, zere gewrichten etc.) maar zoekt naar de kern, de werkelijke oorzaak van de klacht. We kunnen jarenlang nergens last van hebben en doen en eten wat we willen. Wanneer we dan ziek worden, gebeurt dat niet zomaar, we hebben dat meestal al jarenlang voorbereid door een verkeerde leefwijze.
Daarom is preventie in de natuurgeneeskunde net zo belangrijk als het herstellen van ziekte: door de oorzaak weg te halen en afvalstoffen af te voeren, wordt voorkomen dat we ziek worden.
Al in de vroege oudheid werd de natuurgeneeskunde begrepen en beoefend. Wijze vrouwen en medicijnmannen wisten de geneeskracht uit de natuur met succes te gebruiken. Helaas zijn wij deze kennis de laatste eeuwen grotendeels kwijtgeraakt en stoppen we onszelf vol met lichaamsvreemde en onnatuurlijke stoffen die ons mechanisme zwaar belasten.
Ook kijken we vaak alleen naar de signalen die het lichaam geeft en proberen deze te onderdrukken of weg te werken, in plaats van er naar te luisteren en van te leren. Zoals tien jaar lang migraine weg slikken of spuiten in plaats van de achterliggende oorzaak aan te pakken, bijv. een lever die niet goed functioneert door geelzucht.
Het lichaam is een groot samenspel van verschillende onderdelen, die allemaal op elkaar afgestemd zijn en energieen met elkaar uitwisselen. Ook de psyche is daar een onderdeel van, deze twee zijn niet los te koppelen van elkaar. De oorzaak van een kwaal kan daarom op een heel ander vlak liggen dan men op het eerste gezicht denkt.
Onbalans in ons lichaam kan bijvoorbeeld ontstaan vanuit de geest door een langdurig psychische druk op het werk of een shock bij het overlijden van een dierbaar persoon.
Maar onbalans kan ook ontstaan door langdurig verkeerd voedsel te eten, niet te bewegen en veel chemische medicijnen te gebruiken. Door de energie in het lichaam te herstellen versterken we ook de psyche, het een heeft zijn invloed op het ander. Dit noemen we de holistische benadering.